Вже зараз ті полтавці, які не побоялись змін та зважились на створення ОСББ, можуть показати результати своєї праці і порівняти умови проживання, комфортність, охайність, енергоефективність своїх будинків з тими, що залишились на обслуговуванні ГЖЕДів. А також порівняти суми в платіжках за енергоносії з платіжками мешканців будинків, які не створили Об’єднання співмешканців багатоквартирних будинків.

ОСББ “Пушкіна 116” було зареєстровано 1 червня 2016 року. З того часу вдалося встановили індивідуальний тепловий пункт, зробити герметизацію труб. У під’їздах – лампи із датчиками руху. Замінено вікна у під’їздах на енергозберегаючі, встановлено датчик вимірювання зовнішнього повітря. Встановлено тамбурні двері. Став затишним і двір будинку. Прокладені нові асфальтні доріжки, з’явилась стоянка для авто, встановили нові лави біля під’їздів та облаштували дитячий майданчик.


Голова ОСББ Людмила Болотіна поділились своїм враженням від перших результатів роботи об’єднання.

“ОСББ – це добре тому, що кошти, які ми сплачуємо на рахунок, самі контролюємо і вирішуємо, куди їх витратити, маємо повний контроль. Встановили елементи енергоощадження. Є порівняння з минулим опалювальним періодам, є порівняння з сусідніми будинками, які обслуговує ГЖЕД. По споживанню електроенергії є між нами різниця і в кількісних і в якісних показниках. Ми разом з ГО “Нова Полтава” взяли участь у толоці та посіли перше місце, отримавши 50 тисяч гривень. Це був перший поштовх. Потім ми взяли кредит на 10 років, виплачуємо його. Відсотки нам частково компенсує місто, частково – обласна влада. Відремонтували дах, під’їзди, систему теплопостачання. Щодо платіжок, то кілька років тому ми платили більше, ніж будинки, які обслуговує ГЖЕД. Зараз суми вирівнялись, і ми маємо за ці гроші якісні послуги”.

Також багато вдалося зробити для покращення умов проживання і мешканцям будинку по вулиці Ціолковського, 15, які входять до житлово-будівельного кооперативу.

Тут теж встановили індивідуальний тепловий пункт, зробили герметизацію труб підвального приміщення, встановили датчик вимірювання зовнішнього повітря. Самостійно застекли вікна у під’їздах і замінили на нові вікна на технічному поверсі. У під’їздах встановили LED-лампи із датчиками руху.

“Нам надала кошти ГО “Нова Полтава”. Коли ми виграли конкурс цієї організації, зробили аудит будинку. Побачили місце, де відбувається втрата тепла, і зробили відповідний ремонт. Поставили енергозберегаючі технології у системі опалення. Тепер маємо близько 10 тисяч гривень економії в місяць тільки на цьому. Великим позитивом є те, що ми самі контролюємо свої кошти”, – розповів голова ЖБК Володимир Цимбалюк.

Мешканці будинку по вулиці Івана Мазепи, 29 теж виграли гран-прі за згуртованість у проєкті “Толока” від ГО “Нова Полтава”. За ці кошти вони зробили повне утеплення зовнішніх конструкцій будівлі. Також самі замінили вікна у під’їздах на енергоефективні, встановили загальнобудинковий лічильник, провели герметизацію труб у підвалі.


“Якщо у інших будинках такої конструкції, як наш, платять по 1900 гривень за опалення, то ми платили у минулому році в місяць від 600 гривень (якщо тепла погода) до 1200 гривень (якщо холодно). Ми економимо. Можемо на ніч включити опалення, а вдень повністю вимкнути. При цьому у квартирах 22-23 градуси тепла”, – сказала голова ЖБК Лідія Величко.

Кардинально змінилася ситуація щодо комфортного проживання і у будинку №10 по вулиці Полюсній.


Після створення ОСББ тут встановили індивідуальний тепловий пункт, зробили герметизацію підвальних труб. Замінили вікна на енергозберегаючі. Освітлення у під’їздах стало комбіноване: під квартирами – на ручній механіці, загальні по поверху із датчиками освітлення. Встановили тамбурні двері на автодоводчику, вимкнули опалення сміттєвих шахт, що дозволило економити на теплопостачанні.


“ОСББ ми створили у 2016 році. Перше питання, яке у нас виникло, – це енергоефективність тому, що рахунки були занадто великі. Ми взяли участь у толоці від ГО “Нової Полтави” і виграли кошти та направили їх на модернізацію освітлення у під’їздах. Потім ми поставили індивідуальний тепловий пункт та замінили вікна у під’їздах. Зараз ми сплачуємо майже таку суму за утримання. як і мешканці ГЖЕДівських будинків. Але на ці кошти ми маємо якісне обслуговування, і продовжуємо робити ремонти”, – розповіла член правління ОСББ “Полюсна, 10” Людмила Арсірій.

Створити ОСББ і стати справжніми хазяїнами свого будинку полтавці можуть і зараз. Допомогти у створенні об’єднання і впровадження енергозаощаджувальних технологій може “Фонд енергоефективності в Україні”.


“Програма Фонду енергоефективності розрахована на ОСББ і спрямована на його підтримку в процесі впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках. Ця програма працює з 3-го вересня поточного року. У ній можуть взяти участь будь-які ОСББ України. Підтримка ОСББ полягає у частковій компенсації витрат, які виникли у процесі впровадження енергоефективних заходів. Якщо ОСББ впроваджує пакет заходів “Легкий”, який передбачає встановлення індивідуального теплового пункту з погодозалежним регулюванням, балансувальних клапанів, заміні та утепленні трубопроводів, заміні вікон у місцях загального користування, ОСББ має право отримати компенсацію Фонду у розмірі 40% від витрат. А також 70% від усіх витрат на підготовчі роботи – проведення енергетичного аудиту, розробки проєктно-кошторисної документації, обстеження інженерних мереж. Якщо ОСББ хоче більш комплексно енергомодернізувати свій будинок, утеплити огороджувальні конструкції: стіни, підвал, дах будинку, то воно може отримати компенсацію 50% від витрат. Також для перших 300 заявників діє додаткова компенсація у розмірі +20%. А саме – за пакетом “Легкий” 60% від витрат, а за пакетом “Комплексний” 70%”, – розповів регіональний консультант “Фонду енергоефективності в Україні” Володимир Корнієнко.