Оператор ГТС України та румунський оператор Transgaz підписали міжоператорську технічну угоду про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року. Про це оператор ГТС України повідомляє у Facebook.
Тобто з 1 січня в міждержавній точці «Ісакча1 — Орловка1

» буде доступною потужність за маршрутом Україна—Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також у зворотному напрямку — 15,8 млн куб. м на добу.

Директор з розвитку в «Укртрансгазі» Сергій Макогон пояснив, що таке рішення дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, насамперед для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області.

За його словами, це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ.

«Більше того, нова угода створює для Молдови додаткову технічну можливість альтернативно імпортувати газ для власних потреб з Туреччини та Греції у разі, якщо «Газпром» зупинить транзит в Європу через територію України», — додав Макогон.

Енергетичне співтовариство видало сертифікат «Оператору ГТС України». Тепер він може доставляти російський газ до Європи.
Президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз України». Закон передбачає відокремлення діяльності «Нафтогазу» з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку та постачання природного газу й електроенергії.
Зеленський після зустрічі лідерів країн «нормандського формату» заявив, що упевнений у підписанні нового контракту на транзит російського газу в Європу
Зеленський взяв участь у токшоу на «1+1». Про що він говорив?
з компромісним варіантом щодо терміну його дії.