Кабінет Міністрів на засіданні в середу має намір розглянути Концепцію держполітики у сфері забезпечення енергоефективності будівель і Національний план зі збільшення кількості будівель із близьким до нульового рівнем енергоспоживання (НСЕБ).

Відповідне питання внесено до порядку денного засідання уряду від 29 січня 2020 року.

Як зазначається в проекті концепції, документ підлягає затвердженню згідно зі ст.9 Директиви Європейського парламенту та ВР від 19 травня 2010 року 2010/31/ЄС про енергетичну ефективність будівель. Він також спрямований на скорочення загальних постачань первинної енергії і викидів вуглекислого газу як однієї з головних цілей Директиви Європейського парламенту та ВР від 25 жовтня 2012 року 2012/27/ЄС про енергоефективність.

Згідно з текстом комунікативного плану до проекту концепції, очікується, що до кінця 2027 року всі взяті в експлуатацію будівлі мають відповідати класу енергоефективності не нижче діючих вимог до НСЕБ, до кінця 2025 року - усі будівлі державної або комунальної форми власності.

Згідно з документом, НСЕБ мають відповідати наступним вимогам: класу енергоефективності не нижче "А", використання в будівлі енергії переважно з поновлюваних джерел, питомий показник споживання первинної енергії не має перевищувати встановлені.

"Реалізація концепції дає можливість розраховувати на перспективне скорочення витрат на енергоносії в модернізованих будівлях на 60% і більше, зокрема матиме місце відповідна економія бюджетних коштів у відповідних громадських будівлях", - зазначено в документі.

Крім того, планується оновити відповідні будівельні норми і стандарти щодо НСЕБ.

"Реалізація концепції передбачає забезпечення економічної доцільності, підвищення фінансової спроможності, наявність стимулів власників будівель вживати заходів із досягнення вимоги НСЕБ і використовувати поновлювану енергію в будівлях", - йдеться в документі.