В Україні завжди було нелегко вести бізнес. Останнім часом проблем побільшало. Та річ не тільки в карантинних обмеженнях через пандемію COVID-19 та вічних проблем з оподаткуванням.

Сильно б’ють по бізнесу та промисловості високі тарифи на комунальні послуги. Чекати поступок від уряду в цьому питанні не варто, тому все більше підприємств впроваджує комплексні системи ОВіК (опалення, вентиляція, кондиціонування). Це програма енергозбереження, яка дозволяє заощадити до 70 відсотків енергоресурсів, які витрачають промислові та комерційні об’єкти під час своєї роботи. Адже переважна більшість таких об’єктів функціонує на застарілій або ж нераціонально спроектованій енергетичній інфраструктурі.

Індивідуалний підхід – запорука успіху
Розробка програми енергозбереження для будь-якого об’єкту складається з кількох етапів. Тільки за умови виконання кожного з них можна досягти бажаного результату. На першому етапі проводиться енергоаудит – обстеження, за допомогою якого можна визначити наскільки нераціонально використовуються енергоресурси. На наступному етапі треба розробити енергозберігаючий проект або проекти та необхідні заходи. На цьому ж етапі визначаються технічний та економічний ефект від їх впровадження. Після розрахунку окупності та вартості проекту можна розпочинати необхідні роботи.

Успішна реалізація проекту дозволяє знизити споживання енергії на 70-80 % за рахунок виключення нераціонального використання енергоресурсів, усунення втрат енергії та підвищення ефективності використання енергоресурсів. Це дозволить заощаджувати серйозні кошти, які підприємство витрачає на власне енергозабезпечення, окупляться інвестицію в проект досить швидко – від шести місяців до трьох років.

Джерело http://www.mukachevo.net/