Створення ОСББ, окрім нових методів управління, змусило мешканців більш виважено ставитися до енергоефективності власного будинку. Адже законодавством було запроваджено сертифікацію енергетичної ефективності будівель. То для чого потрібен енергетичний сертифікат та як його замовити?

85% житлового фонду України має вік понад 30 років. Враховуючи високий рівень фізичного зносу конструкцій, інженерних систем та низький рівень енергоефективності, такі будинки споживають на 40-70% більше енергії у порівнянні з новобудовами.

Енергетичний сертифікат — це електронний документ, що дозволяє визначити клас енергетичної ефективності будівлі, рівні споживання енергії за різними видами інженерних систем, перелік та черговість заходів з енергоефективності, що, своєю чергою, дозволять покращити показники енергетичної ефективності будівлі та привести її до рівня мінімальних вимог. Те, що він має бути виготовленим, передбачено діючим законодавством України. Форма енергетичного сертифіката, порядок збору інформації та методика розрахунку класу та показників енергоефективності будівлі визначені у «Порядку проведення сертифікації енергетичної ефективності» та «Методиці визначення енергетичної ефективності будівель».

Виготовити енергетичний сертифікат може наше підприємство та атестований фахівець з сертифікації енергетичної ефективності будівлі. З переліком таких фахівців можна ознайомитись в базі даних фахівців, яка розміщена на офіційному веб-сайті Держенергоефективності. Із повним текстом рекомендацій щодо сертифікату можна ознайомитися на сторінці офіційного сайту Мінрегіонів.

 

Джерело https://thegard.city/read/card/78950/energetichnij-sertifikat-budinku-yak-vigotoviti-ta-dlya-chogo-potribnij