Енергоаудит - актуальна послуга на сьогоднішній день, провести яку бажають багато власників будівель. Деякі ж навпаки, навіть не розуміють, про що йде мова. Так що ми вирішили внести ясність, і постаратися докладніше пояснити, що являє собою енергоаудит, для яких цілей він потрібний, і які переваги дає власнику конструкції.

В цілому, багато про що може сказати вже друга назва цієї процедури - Теплоаудит. Це має на увазі обстеження будівлю на предмет тепловтрат: визначається їх рівень, джерела. За результатами енергоаудиту кожен домовласник отримує звіт а при потребі енергетичний сертифікат

Чи можна провести енергоаудит самостійно? Скоріше ні ніж так. Справа в тому, що процес являє собою цілий комплекс різних процедур. В тому числі, з використанням спецзасобів, яких в побуті просто бути не може. У зв'язку з цим, набагато простіше звернутися в спеціалізовані фірми. Більш того, послуг з енергоаудиту існує маса. Від найбільш комплексних, до експресів (для звітності, наприклад).

Основний інструмент, який використовують служби, які проводять Теплоаудит будівлі - це професійні тепловізори. Вони роблять знімок конструкції, після чого стає видно, де саме відбувається втрата тепла. Вірніше, видно тільки професіоналові. Звичайний очей навряд чи зможе повністю оцінити ситуацію, визначити, де проходить тепловіддача, і вже тим-більше вирішити, що потрібно зробити.

Так для чого ж роблять енергоаудит? Якщо ми говоримо про те, коли послугу замовляє просто домовласник, то йому це допоможе визначити, які ділянки варто утеплити, щоб в будинку був більш комфортний мікроклімат. Крім того, таким чином можна досягти значно економії на опаленні. Адже ресурси витрачатимуться набагато раціональніше, так що для того, щоб нагріти будинок, буде потрібно витратити значно менше енергії. Якщо ж енергоаудит замовляє забудовник, то йому, швидше за все, потрібен Енергопаспорта, за допомогою якого він зможе відзвітувати про результати виконаної роботи.

Таким чином, стає очевидним, що енергоаудит - це корисна послуга, якою можуть скористатися навіть звичайні домовласники. Немає більш раціонального способу добитися значної економії в опалювальний сезон, ніж визначити і усунути всі тепловтрати. І за допомогою професійних компаній це дійсно можливо.